Ungdomssektionen på Tjörns Ridklubb

Det här är Tjörns Ridklubbs Ungdomssektion. Den drivs av de unga i stallet, för de unga i stallet.

PUTSDAG!

Kategori: Aktiviteter

Hejsan!
Den 6 oktober 13.00. kommer vi i US anordna en putsdag. Då kommer man få lära sig allt om hur man tar hand om hästens utrustning på bästa sätt och lära sig vad de olika delarna på sadel och träns heter m.m. Om man ska vara med på KM dagen efter är detta ett superbra tillfälle att se till att man är ren å prydlig på tävlingen!
Vi kommer också passa på och ha möte med våra skötare, så om du vill bli skötare till någon av ridskolehästarna KOM PÅ PUTSDAGEN! I stallet har vi satt upp en lapp där man kan anmäla sig. Hoppas att vi ses den 6 oktober.

Kramizar från US & LUS!!

Spanska ridskolan i Wien!!

Kategori: Aktiviteter

Hej igen!
Idag tänkte jag (Sofia) berätta lite om min roliga semester då jag var och kollade på de superfina lipizzaner hästarna på spanska ridskolan i Wien. För er som inte vet så mycket om spanska ridskolan så har jag hittat lite info om den på Wikipedia:
 
"Spanska hovridskolan (tyska: Spanische Hofreitschule) är en högklassig ridakademi i Hofburg i WienÖsterrike. Ridskolan fick sitt namn av de berömda spanska hästarna som användes på ridskolan innan det officiella grundandet år 1729. Än idag används enbart vita lipizzanerhästar som är ättlingar till den spanska hästen. Idag hålls föreställningar på ridskolan två gånger om dagen och beridarna på ridskolan turnerar ofta över hela världen för att visa upp föreställningarna i klassisk ridkonst. Spanska hovridskolan är en stor turistattraktion som besöks av flera tusen människor per år.

Endast hingstar av de vita Lipizzanerhästarna används vid den Spanska hovridskolan. Lipizzanerhästarna är ättlingar till de berömdaspanska hästarna som importerades till det stuteri som den österrikiske ärkehertigen Karl II grundade i den lilla byn Lipizza (numeraLipica i nuvarande Slovenien) i Triestetrakten år 1580. Stuteriet avlade fram de Lipizzanerhästar som började levereras till hovet och ridskolan. Därav fick skolan sitt namn. Det finns många legendariska hingstar: Pluto, Favory, Siglavy, Conversano, Maestoso ochNeapolitano.

Stuteriet Piber i Steiermark i Österrike är idag det enda österrikiska statsstuteri som för traditionen av uppfödning av lipizzanerhästar åt Spanska hovridskolan vidare. De moderna lipizzanerhästarna från Piber är främst skimlarfölen föds svarta eller bruna och bleknar med åren till vitt. Bruna hästar används inte i lipizzaneraveln, men av tradition håller sig Spanska hovridskolan alltid med en brun häst. Varje höst levereras ca 10 unghästar till ridskolan där de ska tränas och ingå i beridarnas skolning."

Läs mer här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Spanska_ridskolan

Jag såg ingen föreställning utan kollade på när dom morgontränade hästarna. Dom gjorde alla möjliga svåra dressyrmoment såsom galoppombyten i varje steg, piruetter, piaff och passage. Jag fick även se när dom gjorde skolor ovan mark som det kallas. Först stegrades ig hästen (levad) och sedan hoppade den fram på bakbenen (courbette)!!! Hur coolt som helst! Tyvärr fick man inte ta kort men vi lyckades smygfota lite med mobilen:

Väldigt fint ridhus hade dom. Vi kanske också ska ha kristallkronor i manegen? 

Det var superroligt att se dom fina hästarna å duktiga ryttarna (som hade väldigt roliga hattar). Om ni är i Wien någon gång får ni inte missa spanska ridskolan.

Har ni gjort något roligt i sommar som ni vill berätta om här på bloggen? Maila i så fall oss på [email protected].

Kram

 

Nya tag!

Kategori: Aktiviteter

Hejsan allihopa. Nu har bloggen inte uppdaterats på väldigt länge. Vi ska verkligen försöka bättra oss. Nu har iallafall höstterminen dragit igång på TjRK och ordinarie ridlektionerna är igång. Vi i US ska snart ha en putsdag då man får lära sig allt om att ta hand om hästens utrustning på ett bra sätt. Mer info kommer så håll utkik!
Kramizar/ US